4 juli 2005

Litorina Kapital förvärvar PAX Electro Products – Nordens ledande tillverkare av våtrumsfläktar

Litorina Kapital förvärvar PAX Electro Products AB, Nordens ledande tillverkare av våtrumsfläktar. Efter förvärvet kommer Litorina Kapital att äga 75 procent av bolaget. Resterande delar kommer att ägas av bolagets tidigare ägarfamiljer samt av blivande styrelseordförande Johan Boheman, VD för Gustavsberg.

PAX Electro Products etablerades som ett fläktföretag 1959 och har sedan början av 70-talet haft huvudfokus på att utveckla och producera PAX våtrumsfläktar. Idag har PAX en marknadsledande position på den nordiska marknaden för våtrumsfläktar, med en marknadsandel på ca 65 procent i Sverige och 50 procent i Norge och Finland. På senare år har PAX expanderat sitt produktsortiment till att också omfatta tilluftsventiler, handdukstorkar och oljefyllda radiatorer. Bolaget har framgångsrikt vuxit på marknader utanför Norden så som Ryssland och Japan, och förväntas omsätta cirka 90 Mkr under 2005 med god lönsamhet.

PAX Electro Products har haft en tillväxt på drygt 20 procent per år de senaste åren, framförallt beroende på en kontinuerligt god utveckling för våtrumsfläktarna i Norden, tillväxt inom övriga produktområden, samt genom ett mindre förvärv.

– PAX Electro Products är ett välskött företag med goda möjligheter till fortsatt stark tillväxt och god lönsamhet. Företaget har framgångsrikt lyckats skapa en marknadsledande position inom sin nisch och det finns goda förutsättningar för både organisk tillväxt och tillväxt genom förvärv framöver, säger Harold Kaiser, Senior Partner på Litorina Kapital.

– Vi är mycket nöjda med att få in Litorina Kapital som ägare. Med den kompetens och finansiella styrka som tillförs genom de nya ägarna och styrelsen har bolaget mycket goda förutsättningar att lyckas med en fortsatt expansion av verksamheten, säger nuvarande ägare Göran Widén och Lars Roglar, som fortsatt kommer att vara verksamma i PAX.

Styrelsen kommer initialt att förstärkas genom att Johan Boheman, nuvarande VD för Gustavsberg och Affärsområdesansvarig på Villeroy & Boch, kommer att väljas till ny ordförande.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Harold Kaiser
Senior Partner, Litorina
Tel: 08-545 181 84, 0708-54 38 00
E-post: harold.kaiser@litorina.se

Paul Steene
Investment Manager, Litorina
Tel: 08-545 181 88, 0709-31 03 32
E-post: paul.steene@litorina.se

Lars Andersson
VD PAX Electro Products
Tel: 0157-756 09, 070-624 73 35
Email: larsa@pax.se

Om PAX Electro Products
PAX Electro Products är en ledande tillverkare av våtrumsfläktar, tilluftsventiler, handdukstorkar och oljefyllda radiatorer på den nordiska marknaden. Inom våtrumsfläktar, PAX fläkten, har företaget en dominerande position med 50-65% marknadsandel på sina huvudmarknader. PAX säljer majoriteten av sina produkter på de nordiska marknaderna samt i Ryssland och Japan. Stor kraft läggs på utveckling av energisnåla och högkvalitativa produkter med fokusering på design i nära kontakt med slutkunden. PAX Electro Products kunder består huvudsakligen av grossister, återförsäljare och ”gör-det-själv” butikskedjor.

PAX Electro Products har totalt 40 anställda och all produktutveckling, produktion och marknadsföring sker på huvudkontoret i Hälleforsnäs. För mer information om produkterna se www.pax.se

Om Litorina Kapital
Litorina Kapital, grundat 1998, är ett Private Equity bolag som fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla mindre och medelstora företag i Norden tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina Kapital erbjuder en bred och djup kompetens genom egen organisation samt genom sitt nätverk av industriella rådgivare.

Bakom Litorina Kapital står ett antal långsiktiga och välrenommerade institutioner som tillsammans investerat cirka 1 000 Mkr i Litorina Kapital. För mer information se www.litorina.se