3 december 2010

Litorina förvärvar Björnkläder

Litorina förvärvar Björnkläder från Davis Service Group Plc. Björnkläder är Sveriges ledande leverantör av yrkeskläder och utrustning för personligt skydd (”PPE-produkter”), med nationell täckning via sina Grollsbutiker. Man äger även varumärket Björnkläder, ett av premiummärkena inom yrkeskläder i Sverige. Bolaget omsatte ca 480 Mkr 2009 och har ca 185 anställda.

Björnkläder marknadsför och säljer yrkeskläder och PPE-produkter, i huvudsak via sina Grollsbutiker, men även via fristående handlare, direkt till slutkunder och genom utvalda exportkanaler. Grolls är en ledande butikskedja inom yrkeskläder och PPE, med nationell täckning genom 24 butiker i Sverige och en butik i Finland och en i Estland. Dessutom äger företaget varumärket Björnkläder, ett av de ledande premiummärkena inom yrkeskläder i Sverige.

Bolaget har en lång historik, där den första Grollsbutiken öppnade 1832 och varumärket Björnkläder grundades 1905. Bolaget har huvudkontor i Göteborg. Sedan 2006 har Grollskedjan expanderat rejält genom nyetablering av butiker, samt genom förvärv.

Vi har aktivt följt Björnkläder under flera år och vi tycker att bolaget är en attraktiv investeringsmöjlighet för Litorina” säger Lars Verneholt, Partner på Litorina Capital Advisors, investeringsrådgivare åt fonden Litorina Kapital III. ”Bolaget har en stark marknadsposition genom sin välrenommerade Grollskedja, genom sin stora kunskap om och erfarenhet av yrkeskläder och PPE-produkter, samt genom sitt egna starka varumärke Björnkläder. Vårt fokus kommer att vara att stödja bolagets ledning i att fortsätta växa Björnkläder i Sverige och i Norden genom att erbjuda kunderna högkvalitativa produkter och utmärkt service”.

”Vi ser fram emot att vidareutveckla Björnkläder tillsammans med Litorina. Med en stark och erfaren ägare som Litorina, har vi säkerställt erforderliga resurser för att fortsätta vår planerade tillväxtplan”, säger Hans Janzon, VD för Björnkläder, ”Vi ser stor potential i att fortsätta växa Björnkläder såväl i Sverige som i övriga nordiska länder genom ett högkvalitativt och brett utbud av yrkeskläder och PPE-produkter”.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Lars Verneholt (0733-86 92 07), Partner, Litorina
Hans Janzon (0730-56 55 00), VD, Björnkläder

Litorina, grundat 1998, är ett private equity bolag som fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla mindre och medelstora, företrädesvis svenska, företag tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder bred och djup kompetens genom egen organisation samt genom sitt nätverk av industriella rådgivare. Litorina Capital Advisors AB agerar som investeringsrådgivare åt Litorinas fonder. Bakom Litorina står ett antal långsiktiga och välrenommerade institutioner som tillsammans investerat cirka 4,8 Mdr kronor i Litorinas fyra fonder. För mer information se www.litorina.se

Björnkläder är baserat i Göteborg och grundades 1905. Idag är Björnkläder en ledande aktör i Sverige inom yrkeskläder och PPE genom sin butikskedja Grolls, bestående av 24 butiker i Sverige, en i Finland och en i Estland. Björnkläder äger också varumärket Björnkläder, ett av Sveriges ledande varumärken inom yrkeskläder. För mer information se www.bjornklader.se