15 november 2010

Litorinas portföljbolag Cederroth köper varumärket Ldb

Cederroth har tecknat avtal om förvärv av varumärket Ldb av Hardford (Sweden). Affären öppnar vägen för fortsatt expansion av varumärket på den internationella marknaden.

Hardford är verksamt inom kosmetik, hår- och kroppsvård på den svenska marknaden. I produktportföljen finns flera välkända varumärken som Jane Hellen Mood, Naturelle, Vademecum, Salubrin m fl och fram till nu alltså även LdB.

Cederroth-koncernen, med huvudkontor i Upplands Väsby är precis som Hardford kända för många starka varumärken. För många svenskar är bl a Salvequick, HTH, FamilyFresh, Bliw, L300, Grumme och Svinto synonymt med kvalitet inom hygien, sårvård, hälsa och hushåll. Cederroth har idag en omsättning på 2 miljarder kronor, ca 900 anställda, dotterbolag i sju länder och Europa som marknad.

”Hardford har ägt och utvecklat varumärket LdB sedan 1998, under den perioden har det vuxit från 20 till 85 miljoner kronor, och är idag ett av de mest kända märkena inom sin nisch på den svenska marknaden. Det är vi mycket stolta över. Säger Kent Widding Persson, ägare av Hardford. Nu är planen att expandera varumärket ytterligare framförallt på den internationella arenan, och för det behövs en ägare med nödvändiga förutsättningar inom marknadsföring, distribution m m. Därför känns det naturligt att Cederroth tar över. De har alla förutsättningar för att lyckas med detta” .

”Inom Cederroth ser vi löpande över vår varumärkesportfölj och har länge haft ögonen på varumärket LdB, som passar bra in i vår strategi. Köpet innebär att vi blir en ledande leverantör av hud- och kroppsvårdsprodukter i Sverige. Vi räknar med att kunna utveckla LdB ytterligare de närmsta åren, framförallt i Norden, men också på andra europeiska marknader, där vi har en stark närvaro sedan tidigare” säger Leif Wahlgren, Cederroths koncernchef.

Cederroth AB tar över varumärket LdB från och med den 1 december.

För ytterligare information kontakta:

Leif Wahlgren
VD Cederroth AB
Tel: 08-590 964 27
E-post: leif.wahlgren@cederroth.com

Lars Verneholt
Partner Litorina
Tel: 0733-86 92 07
E-post: lars.verneholt@litorina.se

Cederroth är ett konsumentvaruföretag med en stark position inom segmenten hygien, hushåll, hälsa och sårvård. Cederroth, med huvudkontor i Sverige, har egna dotterbolag i Finland, Danmark, Norge, Polen och Spanien. Företagets produkter säljs även i flera andra länder genom fristående distributörer. Merparten av koncernens produkter tillverkas i egna fabriker i Sverige, Danmark, Polen och Spanien.Cederroth har för närvarande 850 anställda och en omsättning på 2 miljarder kronor. Läs mer på www.cederroth.com

Litorina, grundat 1998, är ett private equity-bolag som fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla mindre och medelstora företag i Norden tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder en bred och djup kompetens genom egen organisation samt genom sitt nätverk av industriella rådgivare. Litorina Capital Advisors AB agerar som investeringsrådgivare åt Litorinas tredje fond, Litorina Kapital III LP, vilken nu investerar aktivt. Bakom Litorina står ett antal långsiktiga och välrenommerade institutioner som tillsammans investerat cirka 2,3 miljarder kronor i Litorinas tre fonder. Läs mer på www.litorina.se.