30 maj 2012

Eton väljer Litorina som partner

Litorina IV ("Litorina") ingår partnerskap med Eton Fashion AB ("Eton"), ledande inom marknaden för premiumskjortor, slipsar och accessoarer för män. Litorina blir ny majoritetsägare i Eton och familjen Davidson, som grundade företaget 1928, kvarstår med 35% ägande. Med Litorinas inträde tillförs Eton utökade resurser att fortsätta den strategiska expansionen av Eton.

Eton är baserat i Gånghester utanför Borås och grundades 1928 av familjen Davidson. Sedan starten har Eton fokuserat på högkvalitativa material och kompromisslösa standarder, vilket har resulterat i en stor och lojal kundkrets. Idag levererar Eton fler än sexhundra tusen skjortor per år och omsätter drygt 300 miljoner kronor. Etons herrkonfektion säljs i 35 länder världen över, inkluderande Nordamerika och Ryssland.

Som följd av den kontinuerligt ökande efterfrågan på Etons skjortor har familjen Davidson sökt en partner för att fortsätta växa och utveckla Eton. Litorina blir ny majoritetsägare i bolaget och familjen Davidson kvarstår med 35% ägande. ”Vi ser fram emot att arbeta med Litorina och fortsätta att stödja Hans (Davidson) och hans team i expansionen av Eton. Vi är övertygade om att Eton kommer kunna behålla sin höga tillväxttakt och samtidigt fortsätta leverera skjortor och tillbehör av högsta möjliga kvalitet ”, säger Tintin Jonasson, tredje generationen av grundarfamiljen och koncernchef för Eton Systems AB.

”Eton är ett högkvalitativt svenskt företag med en ledande marknadsposition inom sin nisch i Norden och med närvaro på framträdande varuhus i alla sina viktigaste marknader”, säger Harold Kaiser, Managing Partner på Litorina Capital Advisors, investeringsrådgivare åt Litorina IV. ”Vi är mycket glada över att grundarfamiljen har valt Litorina till sin partner i den fortsatta utvecklingen av Eton.”

Familjen Davidson kommer fortsätta att vara aktiva i både den dagliga driften av företaget och se till att den standard som etablerades redan 1928, när familjen grundade Eton, kommer att leva kvar. ”Vi har många spännande möjligheter framför oss”, säger Hans Davidson, VD för Eton. ”Med Litorina som ny huvudägare har Eton relevant kompetens och resurser att ta nästa steg i vår utveckling. Tillsammans kommer vi fokusera på att fortsätta Etons framgångsrika expansion i både befintliga och nya marknader.”

Ny ordförande i Eton blir Nils Vinberg, tidigare VD för Björn Borg.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Harold Kaiser 0708 54 38 00, Managing Partner, Litorina Capital Advisors AB
Hans Davidson, 033 20 46 01, VD, Eton Fashion AB
Tintin Jonasson, 033 23 12 63, VD, Eton Systems AB

Litorina, grundat 1998, är ett private equity-bolag som fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla primärt svenska företag tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder en bred och djup kompetens genom egen organisation samt genom sitt nätverk av industriella rådgivare. Litorina Capital Advisors AB agerar som investeringsrådgivare åt Litorinas fonder. Bakom Litorina står ett antal långsiktiga och välrenommerade institutioner som tillsammans har investerat cirka 4,8 miljarder kronor i Litorinas fyra fonder. För mer information, se www.litorina.se.

Eton, grundat 1928, är världsledande inom marknaden för premiumskjortor och accessoarer för män. Produkterna säljs via såväl egna Eton Brand Stores som varuhus och fristående butiker, totalt 1 000 försäljningsställen i 35 olika marknader globalt. Huvudkontoret ligger i Gånghester, Borås. Eton omsätter cirka 300 miljoner kronor. För mer information, se www.etonshirts.com.