18 december 2015

KungSängen väljer Litorina som partner

Litorina IV förvärvar majoriteten av aktierna i KungSängen, en ledande svensk tillverkare och återförsäljare av sängar och sängtillbehör. Bolaget omsätter drygt 300 miljoner kronor och säljer fler än 30 000 sängar om året genom 37 KungSängen-butiker i Sverige, återförsäljare i Finland och egen e-handel. Familjen Gustafsson, tidigare ägare av KungSängen, kvarstår som betydande delägare tillsammans med Litorina.

KungSängen har sedan grundandet 1998 vuxit organiskt till att omsätta över 300 miljoner kronor. Sortimentet utgörs av högkvalitativa och egentillverkade sängar, sängkläder och andra säng- och sovrumstillbehör under det egna varumärket KungSängen. Försäljningen sker huvudsakligen till konsumenter genom 37 KungSängen-butiker och egen webbutik i Sverige, samt genom återförsäljare i Finland. Huvuddelen av KungSängens sängtillverkning sker efter kundens specifikation i bolagets produktionsenhet i Enköping.

”Bolaget har haft en mycket positiv utveckling under de senaste åren och vi är stolta över att ha lagt grunden för det KungSängen som idag står redo att ta nästa steg” säger Peter Gustafsson, delägare och VD för KungSängen. ”Det finns mycket spännande potential i KungSängen och vi är glada över att ha funnit en långsiktig partner i Litorina. Vi ser fram emot att, tillsammans med Litorina, arbeta med en fortsatt försäljningsexpansion, stärka KungSängens kommersiella plattform och organisation, samt vidareutveckla bolagets kanal- och försäljningsstrategier.”

”KungSängen har etablerat en stark ställning på den svenska sängmarknaden med god varumärkeskännedom och ett konkurrenskraftigt kunderbjudande med sitt sortiment av högkvalitativa produkter” säger Jörgen Ekberg, Managing Partner på Litorina Capital Advisors, investeringsrådgivare åt fonden Litorina IV. ”Bolaget har goda förutsättningar för fortsatt lönsam tillväxt i såväl fysisk detaljhandel som på nätet och vi ser mycket fram emot att stötta ledningen i detta arbete.”

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Jörgen Ekberg, 08 545 180 10, Managing Partner, Litorina Capital Advisors
Peter Gustafsson, 0737 31 10 11, VD, KungSängen

 

KungSängen, grundat 1998, är en av Sveriges ledande tillverkare och återförsäljare av sängar, sängkläder och andra säng- och sovrumstillbehör, huvudsakligen inom mellanprissegmentet. KungSängen har idag större delen av sin tillverkning i Enköping och säljer främst via egna butiker samt online. För mer information, se www.kungsangen.com.

Litorina, grundat 1998, fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla företag tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder en bred och djup kompetens genom egen organisation samt genom sitt nätverk av industriella rådgivare. Litorina Capital Advisors AB agerar som investeringsrådgivare åt Litorinas fonder. Bakom Litorina står ett antal långsiktiga och välrenommerade institutioner som tillsammans har investerat cirka 4,8 miljarder kronor i Litorinas fyra fonder. För mer information, se www.litorina.se.