15 januari 2015

Litorina säljer Cederroth till Orkla

Litorina har ingått avtal att sälja sin andel i Cederroth till Orkla Home & Personal. Genom förvärvet av Cederroth blir Orkla Home & Personal en av de ledande leverantörerna i Norden inom hygien, hälsovård, sårvård och rengöringsprodukter.

Litorina investerade i Cederroth tillsammans med CapMan Buyout 2008. Cederroth tillverkar och distribuerar en lång rad produkter inom segmenten hygien, hälsovård, sårvård, hushåll och första hjälpen. Företaget har en portfölj med väletablerade varumärken, t.ex. LdB, Asan, Bliw, hth, Salvequick, LongoVital, Multiplex, Samarin, Allévo och Grumme. Cederroth har verksamhet i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Polen och Spanien. Företaget har cirka 850 anställda och hade en omsättning på cirka EUR 210 miljoner 2013.

”Vi har genomfört flera strategiska initiativ under vår tid som ägare. Bland annat har vi optimerat försäljningsverksamheten, utvecklat sårvårdsdivisionen och genomfört en strategisk konsolidering av produktionen. Cederroth är nu utmärkt positionerat för att fortsätta växa som en del av en större koncern”, kommenterar Lars Verneholt, partner på Litorina Capital Advisors, investeringsrådgivare åt fonden Litorina Kapital III.

”Under Litorinas och CapMans ägarskap har Cederroth vuxit både organiskt och genom förvärv, och många viktiga driftsförbättringar har genomförts. Genom att slå ihop vår verksamhet med Orkla Home & Personal kan vi förverkliga synergier och öka vår kompetens totalt sett på de lokala marknader där det finns stor internationell konkurrens”, kommenterar Mikael Nordin, koncernchef för Cederroth.

Litorina äger cirka 20 % av Cederroths aktier.

Transaktionen måste godkännas av behöriga konkurrensmyndigheter. Affären förväntas slutföras under sommaren 2015.

För mer information kontakta:

Lars Verneholt, +46 8 545 180 11, partner på Litorina Capital Advisors AB
Mikael Nordin +46 706 825 447, koncernchef Cederroth Intressenter AB

Litorina, grundat 1998, är ett private equity-bolag som fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla primärt svenska företag tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder en bred och djup kompetens genom egen organisation samt genom sitt nätverk av industriella rådgivare. Litorina Capital Advisors AB agerar som investeringsrådgivare åt Litorinas fonder. Bakom Litorina står ett antal långsiktiga och välrenommerade institutioner som tillsammans har investerat cirka SEK 4,8 miljarder i Litorinas fyra fonder. För mer information, www.litorina.se.

Cederroth som grundades 1890 tillverkar och distribuerar en lång rad produkter inom segmenten hygien, hälsovård, sårvård, hushåll och första hjälpen. Företaget har en portfölj med väletablerade varumärken, t.ex. LdB, Asan, Bliw, hth, Salvequick, LongoVital, Multiplex, Samarin, Allévo och Grumme. Cederroth har verksamhet i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Polen och Spanien. Företaget har cirka 850 anställda och hade en omsättning på cirka EUR 210 miljoner 2013. Mer information finns på. www.cederroth.com.

Orkla är ledande leverantör av varumärken och konceptlösningar inom dagligvaruhandel, storhushåll och bageri i Norden, Baltikum och utvalda marknader i Centraleuropa, Ryssland och Indien. Orkla är noterat på Oslobörsen och har sitt huvudkontor i Oslo. 2013 hade koncernen en omsättning på NOK 33 miljarder och cirka 17 000 anställda. Orkla Home & Personal består i dag av fem varumärkesverksamheter som främst betjänar den nordiska regionen som sin hemmamarknad. Mer information finns på www.orkla.com.