30 juni 2017

Litorina säljer Sveba Dahlen Group till Middleby Corporation

Litorina har avyttrat sitt innehav i Sveba Dahlen, den ledande tillverkaren av högkvalitativa ugnar och bakutrustning i norra Europa. Köparen är Middleby, en världsledande aktör inom utrustning för foodservice-segmentet.

Sveba Dahlen grundades 1948 och har en marknadsledande position inom högkvalitativa ugnar och bakutrustning i norra Europa. Bolaget säljer sina produkter under tre premiumvarumärken, Sveba Dahlen, Glimek och Bear, genom egna säljorganisationer på sina hemmamarknader och globalt genom ett omfattande nätverk av distributörer. Sveba Dahlen har genom åren vuxit genom internationell expansion, ökat fokus på strategiska kundsegment samt kontinuerlig förstärkning av produktportföljen.

Litorina blev majoritetsägare i Sveba Dahlen i slutet av 2011 för att stötta familjen Eliasson i den fortsatta expansionen av koncernen. Sedan 2012 har bolaget uppvisat en god omsättningstillväxt och uppnått en tvåsiffrig EBITDA-marginal till följd av förändrat produktionsupplägg och förbättringar inom supply chain.

”Vi investerade i Sveba Dahlen, ett entreprenörslett företag med lång historik av högkvalitativa produkter och välkända premiumvarumärken. Vi såg en tydlig förbättringspotential i att tillsätta resurser och stärka ledningen och organisationen för att fokusera marknads- och säljaktiviteter på strategiska regioner och kundsegment, förbättra produktionsupplägget och supply chain samt öka investeringarna i produktutveckling” säger Ann Dahlman, Partner på Litorina Capital Advisors AB, investeringsrådgivare till Litorinas fonder. ”Vi är imponerade av ledningens engagemang och förmåga att leverera enligt sin plan och är stolta över den starka utvecklingen med över 50% EBITDA-tillväxt under vår innehavstid”

”Det har varit en spännande resa med Litorina, en aktiv och engagerad ägare, som har bidragit med värdefullt stöd under dessa år. Jag tror att Middleby, som ny ägare, kommer att fortsätta att stödja Sveba Dahlen på ett utmärkt sätt, särskilt med den fortsatta internationella expansionen och inom produktutveckling”, säger Peter Larsson, VD på Sveba Dahlen Group.

För mer information, vänligen kontakta:

Ann Dahlman, +46 709 22 66 19, Partner, Litorina Capital Advisors AB
Peter Larsson, +46 730 52 27 00, VD, Sveba Dahlen Group

 

Sveba Dahlen, grundat 1948, är den ledande tillverkaren av högkvalitativa ugnar och bakutrustning i norra Europa. Bolaget säljer sina produkter under tre premiumvarumärken, Sveba Dahlen, Glimek och Bear, genom egna säljorganisationer på sina hemmamarknader och globalt genom ett omfattande nätverk av distributörer. Sveba Dahlen har sitt huvudkontor i Fristad, utanför Borås, och har produktionsanläggningar i Sverige, Danmark och Estland. Koncernen har en årlig omsättning om ca 530 miljoner kronor och ca 290 anställda. För mer information, se www.sveba-dahlen.se.   

Litorina, grundat 1998, fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla företag tilsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder en bred och djup kompetens genom egen organisation samt genom sitt nätverk av industriella rådgivare. Bakom Litorina står ett antal långsiktiga och välrenommerade institutioner som tillsammans har investerat cirka 4,8 miljarder kronor i Litorinas fyra fonder. För mer information, se www.litorina.se

Middleby, grundat 1888, är en världsledande tillverkare inom utrustning för bagerier och professionella kök, hushållsapparater och system för industriell bearbetning, paketering och bakning. Middleby har över 50 premiumvarumärken fördelat över tre affärsområden och utvecklar, tillverkar, distribuerar och säljer sina produkter globalt. Middleby har huvudkontor i Elgin, Illinois (USA) och har en årlig omsättning om ca 2,3 miljarder dollar. För mer information, se www.middleby.com